Fontos infók

BIZTOS TIPPMIX? Létezik? IGEN!!!

 
Statisztika
Indulás: 2006-08-01
 
Ultra csoportok
 
Fontos esemény

FŐOLDAL

 
Facebook
 
~~~Torcida (Hajduk Split)~~~

Előszöris leszögezném, hogy a következő információk az interneten talált külföldi anyagokból lett összevágva! Nem az a célunk, hogy minősítsük a tőlünk sokkalta nagyobb csoportok munkáját!

Torcida (Hajduk Split)

A Torcida 1950 Október 28.-án alapult, s a legöregebb szurkolói csoport Európában. Jelmondatuk: "A Hajduk örökké él!"  Ez arról tanúskodik, hogy a csoport mindent túlélt változás nélkül annak létrehozása napja óta! A Torcida tagjai és az egyéb szurkolók az északi oldalon állnak, ahonnan különböző nótákkal támogatják a csapatot.

Érdekesség, hogy a Hajduk 1911-es létrehozásakor már szó esett a Torcidáról. Az első megjelenés 1927-re tehető Zágrábban. Külföldön 1936-ban a Roma ellen is megjelentek. Ahogy már említettem, 1950 Október 28.-án alapultak egy Crevena Zvezda elleni mérkőzés előtt. A spliti diákok akik Zágrábban tanultak, olyan látványt akartak mutatni, amivel a csapatot tudják támogatni. A Torcida tagjai ellen megtorlás indult, majd a csoportot megbüntették, betiltották a nevüket és pár tagot őrizetbe vettek majd eljárást kezdeményeztek ellenük. Az első jelentős szurkolói eset az 1961es Sarajevo elleni meccs után történt amikor is  A. Skoric játékvezetőt megtámadták, mert érvénytelenítette a Hajduk egyenlítő találatát. Ennek az volt a következménye, hogy a Hajduk-nak Sibenik-ben kelett lejátszania következő 3 hazai mérkőzését, 1966 ban egy másik jelentős esemény történt a Hajduk veresége után a feldühödött szurkolók lerombolták a lelátót és a kapukat. A büntetés: Következő hazai mérkőzés Rijeká-ban.

1970-től kis csoportban mozgolódtak, és a Keleti oldalon gyülekeztek. Ebben az időszakban jelentek meg a nagyszámú klubzászlók, transzparensek, szimbólumok és a fontos meccsek előtt-után nagy létszámú felvonulás volt jellemző. Megjelentek a sálak és az erőszakos cselekedetek a riválisokkal szemben. Egyre több szurkolói himnusz jött létre.

1980-tól a Torcida név kezdett hivatolsan elismertté válni. Az új generációs rajongók hagyományt akartak és legfőbbképpen támogatni a klubot. Az új stadionban a Poljud északi oldalán kezdtek összeállni. Később a Torcida kezdett terjeszkedni, a városon kívül is. Először a környező városokban, majd később egész Dalmáciában megjelnnek a Hajduk szurkolóinak jelképei. A háború alatt rengeteg torcida tag, más csoportok tagjaival együtt védték a hazát. Egy emléktábla található az északi oldalon, amelyen 27 Torcida tag neve áll, akik a horvát függetlenségért haltak meg a háborúban.

Manapság a rivalizálás főleg a Dinamo Zagreb fanatikusaival folyik. A Bad Blue Boys nevű csoport az elmúlt évek során számos alkalommal csapott össze velük. 

Remélem tetszett az első kis cikk.Ha esetleg valaki többet akar megtudni a csoport jelenlegi életviteléről, Youtubeon ajánlom a Futball Huligánok Balkán-t bemutató részét.

 
Társalgó
Moderált társalgó!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Belépés / Regisztráció
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hirdetések
 
Tartalom

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...