Fontos infók

BIZTOS TIPPMIX? Létezik? IGEN!!!

 
Statisztika
Indulás: 2006-08-01
 
Ultra csoportok
 
Fontos esemény

FŐOLDAL

 
Facebook
 
~~~Torcida (Hajduk Split)~~~

Előszöris leszögezném, hogy a következő információk az interneten talált külföldi anyagokból lett összevágva! Nem az a célunk, hogy minősítsük a tőlünk sokkalta nagyobb csoportok munkáját!

Torcida (Hajduk Split)

A Torcida 1950 Október 28.-án alapult, s a legöregebb szurkolói csoport Európában. Jelmondatuk: "A Hajduk örökké él!"  Ez arról tanúskodik, hogy a csoport mindent túlélt változás nélkül annak létrehozása napja óta! A Torcida tagjai és az egyéb szurkolók az északi oldalon állnak, ahonnan különböző nótákkal támogatják a csapatot.

Érdekesség, hogy a Hajduk 1911-es létrehozásakor már szó esett a Torcidáról. Az első megjelenés 1927-re tehető Zágrábban. Külföldön 1936-ban a Roma ellen is megjelentek. Ahogy már említettem, 1950 Október 28.-án alapultak egy Crevena Zvezda elleni mérkőzés előtt. A spliti diákok akik Zágrábban tanultak, olyan látványt akartak mutatni, amivel a csapatot tudják támogatni. A Torcida tagjai ellen megtorlás indult, majd a csoportot megbüntették, betiltották a nevüket és pár tagot őrizetbe vettek majd eljárást kezdeményeztek ellenük. Az első jelentős szurkolói eset az 1961es Sarajevo elleni meccs után történt amikor is  A. Skoric játékvezetőt megtámadták, mert érvénytelenítette a Hajduk egyenlítő találatát. Ennek az volt a következménye, hogy a Hajduk-nak Sibenik-ben kelett lejátszania következő 3 hazai mérkőzését, 1966 ban egy másik jelentős esemény történt a Hajduk veresége után a feldühödött szurkolók lerombolták a lelátót és a kapukat. A büntetés: Következő hazai mérkőzés Rijeká-ban.

1970-től kis csoportban mozgolódtak, és a Keleti oldalon gyülekeztek. Ebben az időszakban jelentek meg a nagyszámú klubzászlók, transzparensek, szimbólumok és a fontos meccsek előtt-után nagy létszámú felvonulás volt jellemző. Megjelentek a sálak és az erőszakos cselekedetek a riválisokkal szemben. Egyre több szurkolói himnusz jött létre.

1980-tól a Torcida név kezdett hivatolsan elismertté válni. Az új generációs rajongók hagyományt akartak és legfőbbképpen támogatni a klubot. Az új stadionban a Poljud északi oldalán kezdtek összeállni. Később a Torcida kezdett terjeszkedni, a városon kívül is. Először a környező városokban, majd később egész Dalmáciában megjelnnek a Hajduk szurkolóinak jelképei. A háború alatt rengeteg torcida tag, más csoportok tagjaival együtt védték a hazát. Egy emléktábla található az északi oldalon, amelyen 27 Torcida tag neve áll, akik a horvát függetlenségért haltak meg a háborúban.

Manapság a rivalizálás főleg a Dinamo Zagreb fanatikusaival folyik. A Bad Blue Boys nevű csoport az elmúlt évek során számos alkalommal csapott össze velük. 

Remélem tetszett az első kis cikk.Ha esetleg valaki többet akar megtudni a csoport jelenlegi életviteléről, Youtubeon ajánlom a Futball Huligánok Balkán-t bemutató részét.

 
Társalgó
Moderált társalgó!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Belépés / Regisztráció
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hirdetések
 
Tartalom

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?